Lifestile

Seria de expat : Avantajele statutului de expat

Nu poți înțelege în ce măsură te schimbă viața de expat până nu ai tu însuți experiența respectivă; însă voi încerca să arăt, prin cât de mult m-a schimbat pe mine, că avantajele sunt atât de multe, încât merită să faci schimbarea asta în viața ta, dacă deja te bate gândul.

Bineînțeles că fiecare persoană vine cu propriul său set de avantaje și dezavantaje de natură personală atunci când se gândește dacă să emigreze sau nu, și totodată, fiecare țară înseamnă o experiență total diferită, însă eu cred că aspectele prezentate mai jos pot fi general aplicabile, indiferent de variabilele menționate.

1.Îți lărgește mult orizonturile

Poți să fii cel mai aprig turist : vă spun pe pielea mea, până nu locuiești cel puțin un an într-o altă țară, nu vei înțelege cu adevărat ,,cum trăiesc alții” , oricât ai fi bătut înainte lumea-n lung și în lat. Iar faptul că vezi pe pielea ta că lucrurile se fac și altfel decât la tine în țară nu poate avea ca efect decât să te destupe la minte, vrei-nu vrei 🙂 Pentru că una e să citești despre alte culturi, și alta e să le experimentezi, efectiv. Chiar și când vine vorba despre a te muta într-o țară, vorba aia, aproape vecină, cum e Slovacia, efectul de a-ți deschide mintea e la fel de pregnant : simplul fapt că acum îți imaginezi o viață în afara țării tale înseamnă că ai deschis o fereastră către infinit mai multe oportunități : de lucru, la nivel personal, you name it.

Faptul că vezi zi de zi, pentru o perioadă mai îndelungată, cum se muncește / mănâncă / trăiește / you name it la alții te face automat și să vezi cu alți ochi propria ta țară : s-ar putea să îi vezi niște defecte care înainte nu erau acolo, sau să apreciezi mai mult ce ai acasă și nu în țara-gazdă, sau, de cele mai multe ori, ambele. Oricum ar fi, se cheamă că ai ieșit cu adevărat din zona ta de confort, și te felicit pentru asta.

 2. Ajungi să înveți / stăpânești o limbă străină mult mai bine

Regula de aur pentru a te integra ca expat asta e : învață-le limba. Dacă vrei să te integrezi, de aici începi.

Fie că e vorba de engleză sau franceză / germană, pe care le-ai învățat la școală, dar din care realizezi cât de puțin știi doar când ajungi în patria lor-mamă, fie că e vorba de o limbă cu totul nouă, pe care trebuie să o înveți de la zero, cum a fost cazul meu, faptul că trebuie să înveți o limbă nouă (sau să o aprofundezi) nu poate decât să te ajute. Te ajută în primul rând să te integrezi, te poate ajuta oricând ca avantaj competitiv la job, și îți ține mintea în priză.

Vă dau propriul exemplu : am fost nevoită să învăț slovaca pentru viața de zi cu zi, iar la serviciu comunic exclusiv în engleză cu colegii, și în franceză cu cei cu care lucrez (clienții) , iar acasă trec pe română. Nu mă deranjează câtuși de puțin du-te vino-ul ăsta de limbi, pentru că e gimnastică pură pentru creier : îl simt mai în formă ca niciodată! Plus că faptul că exersez limbile zilnic nu mă face decât să devin și mai bună în toate trei pe zi ce trece. Dacă ați ști unde eram cu franceza acum doi ani și unde sunt acum…

3. Ai parte de niște experiențe noi pe care nu le-ai avea la tine acasă

large

Faptul că ești expat te va face să cauți pe alții ca tine mai devreme sau mai târziu, crede-mă, fie că este vorba de aceiași nație, sau altele. De ce? Pentru că nu e ușor să te integrezi în sânul noii comunități, ăsta e adevărul gol-goluț . Am vorbit cu nenumărați români din alte țări, și și cu alte nații care locuiesc în Slovacia : consensul este că în general, cel puțin în primii ani într-o nouă țară, localnicii te vor privi cu reticență. Vei avea eticheta de ,,străinul” vrei, nu vrei, așa că ajungi să cauți oameni cu aceiași experiență ca a ta – cu alte cuvinte, alte naționalități, cu care crede-mă că în țara ta nu ai ajunge să relaționezi, oricât de deschis către nou te crezi.

Noi în Slovacia am avut ocazia să fim invitați la o cină de Ramadan, de niște turci, pentru care au gătit 7 ore. A fost o experiență atât de inedită, că și acum mi-o aduc aminte întocmai (și cât am mâncat, Doamne!).

Ne-am împrietenit cu niște brazilieni evrei cu care ne întâlneam numai duminica, pentru că sâmbăta era Sabat, și Sabatul e sfânt, frate, doar se roagă și atât !

Am înțeles, după ce ne-am chinuit ca fraierii să fim gazde bune, să așteptăm prietenii pe la noi cu băutură, gătit, alea-alea, de ce, deși noi chemam slovaci pe la noi, invitația nu ni se întorcea niciodată : la slovaci nu există invitat acasă. Cu o singură excepție, înainte să ieșiți în oraș, o oră așa, să nu faci prea mult deranj, se strâng la o persoană acasă să bea pe bani mai puțini, că sunt niște zgârciți. Și de abia apoi ies în oraș.

Tot felul de experiențe și învățături!

4. Ai un cu totul alt punct de plecare pentru vizitat locuri noi

Ar fi și păcat, dacă tot te-ai mutat, să nu profiți de toate locurile noi care dintr-o dată îți sunt mult mai accesibile ca distanță (poate chiar și pe autostradă! 😀 ) . Pentru noi, din punctul ăsta de vedere, a fost o binecuvântare mutatul la Bratislava : dintr-o dată locuiam la o oră de Viena, 2 ore jumate de Budapesta, 3 de Praga, plus că oriunde ne-am fi decis să mergem înspre Vest cu mașina, pierdeam fix ziua aia întreagă cât îți ia să traversezi România.

În aproape 3 ani de zile, de când suntem aici, am reușit să vedem aproape tot ce era de văzut pe o rază de aproape 500 km de Bratislava, în orice direcție. A fost minunat. Ideea e că ai și altă motivație să vizitezi împrejurimile, decât dacă te-ai afla în țara ta. În cea din urmă, știi că locurile vor fi mereu acolo, așa că le poți vizita oricând, pe când, atunci când te muți într-o altă țară, nu știi cât vei sta acolo, așa că încerci să profiți. Credeți-mă că nu cred că am văzut România cât am văzut Slovacia.

 

În loc de încheiere, vreau să înțelegeți în ce măsură mi-a schimbat mie experiența mea de expat modul de a gândi : înainte să mă mut în Slovacia, tot timpul când auzeam de cunoscuți care lucreaza ,,pe afară  ” , mă gândeam la ei cu atributul ,,Sărăcii de ei, care se chinuie printre străini “, însă acum mă uit cu mândrie la toți cei care au făcut-o, pentru că știu că, indiferent de ce tip de muncă fac, și de unde sunt, la nivel personal au evoluat mult. Ori despre asta e vorba până la urmă, cel puțin pentru mine.

Voi vorbi în curând şi despre dezavantajele statutului de expat.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s