Calatorii

Ce să vizitezi în SUA : Coasta de Est – New York – Cascada Niagara – Washington – II

21729771_1893713390646576_1055446193_o

După ce am văzut Coasta de Vest a Americii anul trecut, pe 2017 dorința cea mai mare în materie de destinații a fost să văd și Coasta de Est. Și pentru că am fost tot doar noi doi, am intitulat vacanța în State Luna de miere 2.0 .

Ca și anul trecut, mi-am notat într-un jurnal toate impresiile de călătorie, tot ce am vizitat, la care adaug aici și multe tips & tricks pentru cum să îți organizezi singur o excursie în SUA. Pentru că nu doar că îți poți face programul cum vrea mușchiu’ tău, dar ieși și mult mai ieftin. Noi am făcut un calcul total al costului excursiei (fără cheltuieli personale), și am constatat că ne-a dus la jumate față de excursiile tipice pe Coasta de Est care se găsesc în oferta agențiilor de turism de la noi.

Prima parte a postării o găsești aici.

Ziua 3 (28.08.17) – New York  – Times Square, Central park, The Met, The Upper East side, Rockefeller Center

Pentru că reușisem să vedem atât de mult ziua trecută doar mergând pe jos, am decis să avem aceiași abordare – la pas, relaxat, dar să mergem până nu ne mai țin picioarele. Zis și făcut, am reușit să depășim recordul de 15 km din ziua anterioară, și să ajungem la 16,5.

ny4
Times New Square

Am luat metroul până în Times Square, unde ajunsesem ziua anterioară. Ne-am plimbat prin Times Square până am ajuns în Central Park, ne-am învârtit prin Central Park, după care am ieșit la dreapta, înspre Upper East Side, să văd eu cu ochii meu unde trăiește ,,Manhatan’s elite” . Ce-i drept, cartierul arată într-un mare fel, e o plăcere pur și simplu să te plimbi fără direcție prin el.

Cum ieși dinspre Upper East Side înspre Central Park dai de Metropolitan Museum, zis și The Met. Scopul nostru era să vizităm fie Met, fie Moma (Museum of Modern Art), și dacă tot ajunseserăm în zonă, am zis să mergem la Met. Mi-a plăcut la nebunie. Intrarea nu are un preț fix, plătești cât consideri tu, e prima dată când am văzut abordarea asta. Muzeul este imens, noi am stat vreo 3 ore, dar ai putea să stai toată ziua, dacă ești un împătimit al culturii, la cât de mare e muzeul. Am văzut sculpturi antice grecești și romane, antichități egiptene, artă din Noua Zeelandă, tablouri ale impresioniștilor francezi alături de opere din modernism și post-modernism, artă americană…You name it. Nu mi-a venit să cred ce colecție impresionantă deține Met.

Seara am vrut să vedem New Yorkul de sus, așa că am fost la Rockefeller Center. Pont : pentru celebrele panorame ale New Yorkului de sus, alege o variantă alternativă lui Empire State Building, cum ar fi Rockefeller Center. Este doar cu câteva etaje mai jos decât Empire, dar este și mai ieftin, și nici nu aștepți 3 ore la coadă (deși 2 ore tot trebuie să îți rezervi cel puțin pentru Top of the Rock, cu cât aștepți până intri, până cobori, cât stai sus…). Și pentru 15 dolari în plus de persoană, mai ai parte de o intrare, ca să vezi orașul de sus și ziua, și noaptea. Ia-ți biletele în avans, eviți o coadă de 30 min- 1 oră.

ny1
Rockefeller Center

Ziua 4 (29.08.17) – New York  – Wall Street, Times Square

Pe zi am mers pe Wall Street, după care am decis o altă abordare : să dormim puțin după-amiază, că altfel se făcea timpul să plecăm din New York, și noi tot nu eram în stare să vedem orașul noaptea, din cauză că nu reușeam să stăm treji până când se întuneca (de abia reușim pentru Rockefeller Center).

Așa că seara am mers să vedem Times Square luminat frumos, și de acolo ne-am plimbat pe jos în centrul New Yorkului. A fost foarte tare! Apoi ne-am dus la un bar cu vedere la zgârie-nori, și am putut și noi să spunem că ne-am întors în cameră noaptea.

ny3
Times New Square

Ziua 5 (30.08.17) – New York  – Woodbury Premium Outlets – cascada Niagara

Ne-am decazat, și ne-am dus să ne luăm mașina pe care o închiriasem în prealabil. Noi am apelat la Hertz, dar mai există multe alte firme mari de închiriat : Budget, Thrifty, Dollar etc. Pont : Îți poți lua și excursii individuale în afara New Yorkului, dar de obicei sunt destul de alergate, și mult mai scumpe decât dacă ți-ai lua tu separat o mașină de închiriat și cazarea, plus că în felul ăsta îți faci programul cum vrei tu – nu îți include nimeni și o oprire la outlet în drum spre Niagara, crede-mă 🙂 În schimb, trebuie să știi dacă te descurci cu închiriatul mașinii pe cont propriu. Îți trebuie navigație, așa că asigură-te că îți descarci hărțile locurilor pe unde treci dinainte, că traficul de date e enorm de scump în State. Trebuie să fii și genul de șofer foarte bun, și cu o orientare bună în spațiu, că nu-i lucru ușor să conduci prin New York, și o dată ce ai ratat o ieșire…

Să ne înțelegem, eu NU sunt genul ăla de șofer, în schimb este Laur, dragul de el, că fără el aș fi pierdută la propriu!

Drumul de la New York până la Niagara este cam 6-7 ore întins, deci un 8-9 în funcție de cât de des faci pauze. Noi am oprit pe drum la Woodbury Premium Outlets, care se află cam la o oră de New York, și am stat vreo 3 ore pe acolo. Sunt multe outleturi în jurul New Yorkului, noi l-am ales pe ăsta fiindcă îi vizitasem ,,fratele” anul trecut la Las Vegas, și nu rămăsesem dezamăgiți (ne-am întors cu un bagaj în plus). Anul ăsta, învățați fiind, am plecat cu bagajele pe jumate goale, așa că nu a mai fost nevoie de un bagaj extra.

Am ajuns seara, în jur de ora 10, la cazare undeva lângă cascadă, în Buffalo, unde am încercat faimoasele Buffalo Wings la ele acasă 😀

Săptămâna viitoare voi povesti despre cum a fost Niagara și Washington.

One thought on “Ce să vizitezi în SUA : Coasta de Est – New York – Cascada Niagara – Washington – II

Leave a comment