Că sunt mamă știți .
Că îmi place să citesc v-am spus deja .
Vă las mai jos, din tot ce am citit din zona de parenting, un Top 10 personal de cărți care m-au ajutat pe mine, într-o ordine aleatorie.
Aveți cărți despre sarcină, despre alăptat, diversificare, parenting în general…You name it
Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman

Deși mi se pare exagerat în gradul în care ajunge să demonizeze efectiv tot ceea ce nu înseamnă hrănire la sân, autorul, consultant în alăptare, a conceput acest ghid extrem de util pentru a veni în întâmpinarea femeilor care au probleme în alăptare, dar și pentru a informa despre beneficiile alăptării, subiect prea puțin luat în seamă de românce, din păcate (conform unei statistici la nivel european, ne situăm pe ultimele locuri la alăptat, cu 9 din 10 femei care nu alăptează 6 luni) . Eu am revenit la carte de multe ori în primele două luni cu bebe, când am avut probleme cu alăptarea .
Am scris mai multe despre carte aici .
Jurnal de gravidă, de Carmen Brumă

O carte pe care am consultat-o pe toată durata sarcinii, pe care o recomand cu dragă inimă, a fost Jurnalul de sarcină al lui Carmen Brumă.
Mi-a plăcut pentru că a fost o lectură foarte utilă, despre experiența reală a unei femei însărcinate, lună cu lună, plină de sfaturi utile : ce să mănânci când ți-e foame deși tocmai ai mâncat , cum să ușurezi senzația de arsuri / balonare, exemple de alimente foarte bune pentru mamă și fătul în dezvoltare, exemple de meniuri pe săptămâni pentru a avea o creștere în greutate sănătoasă, și multe altele.
Mie însă cele mai utile mi s-au părut secțiunile despre ce să iei în bagajul de maternitate pentru bebe, o listă realistă de produse necesare pentru nou-născut, precum și descrierea nașterii naturale a fiului ei ( a fost prima oară când am citit despre experiența nașterii direct de la o mamă ) .
Citit, plăcut, dat mai departe informația !
Harriet Lerner – Confesiunile unei mame imperfecte

Nu mă arunc în afirmații mari când spun că ar trebui citită de orice mamă sau femeie însărcinată. Pentru mine, una, a fost balsam pentru suflet. Deși am mai citit cărți pe tema parentingului, numai cartea asta a reușit să îmi vorbească pe limba mea, și să îmi domolească anxietățile, legate de schimbarea uriașă care s-a produs în viața mea odată ce am devenit mamă, la rândul meu. Și asta tocmai pentru că este o carte autentică, scrisă cu o sinceritate dezarmantă și cu har de povestitor, menită să te ajute în lupta cu anxietatea și perfecționismul, care vin la pachet odată cu maternitatea.
Și plină de umor, pe deasupra. Îmi plac cărțile care mă fac să le subliniez încă de la prima frază : ,,Să fiu mamă a fost pentru mine la fel de natural ca profesia de astronaut. ”
Capitolele care mi-au vorbit cel mai mult au fost cele despre sarcină și primele luni ale copilului, precum și cel despre ce înseamnă să fii mamă de băiat. Însă și cel despre ce presupune să fii mamă de fată mi s-a părut deosebit de frumos, iar alte două capitole foarte interesante mi s-au părut cel despre cum se raportează tatăl la apariția noului născut, și cum influențează rolul pe care îl ai în familie personalitatea (dacă ești singur la părinți, primul născut, ultimul născut…) .
Gáspár György – Copilul invizibil
Cartea este o invitație la descoperirea de sine cu ajutorul stării de mindfulness sau de prezență conștientă, scrisă pentru părinți și viitorii părinți, pentru toți cei care au avut o copilărie și care au uitat părți esențiale din istoria vieții sau care nu pot să se împace cu trecutul. Realitatea ne arată că trauma călătorește în timp, nu se oprește la o singură generație, iar procesarea experiențelor noastre negative este o dovadă de prețuire de sine și respect față de copiii, nepoții și strănepoții noștri. Pentru că ceea ce nu vindecăm noi sunt răni pe care le lăsăm moștenire urmașilor noștri. Cartea are un mesaj pentru fiecare cititor – acela dea îndrăzni să ne uităm la copilul interior, așa cum părinții noștri oolș/nu au știut sau nu au putut să o facă, într-o manieră ghidată de curiozitate, compasiune și acceptare umană necondiționată.
Ioana Chicet Macoveiciuc – O să te ţin în braţe cât vrei tu şi încă o secundă

Este a doua oară când citesc cartea de debut a Prințesei urbane, atât de mult mi-a plăcut. Prima oară am citit-o când nu aveam copii ( nici măcar gânduri de așa ceva! ), și chiar și așa, deși este o carte a cărei temă predilectă este parentingul, a rezonat cu mine tare mult modul de a scrie al Prințesei urbane, deoarece are darul de a te face să te regăsești în povestirile ei și dacă nu ești mamă . Cred că, de fapt, Ioana ar putea să scrie și despre fotbal, un subiect cu care nu am nici o tangență, și tot ar reuși să îl facă un subiect de interes pentru non-microbiști!
Mi-am făcut un mental note, la prima lectură, să recitesc cartea și după ce voi deveni mamă. Zis și făcut, mi s-a părut foarte utilă pentru mine, o mamă la început de drum, cu sfaturile ei, de la cum să tratăm bolile ușoare ale copiilor, până la cum să gestionăm crizele de furie ale celor mici, capitolele fiind scrise cu umor și blândețe.
Diversificarea pas cu pas, de Cosmina Nițu
Nu pot recomanda cartea asta suficient de mult…Mi-a împrumutat-o o prietenă, și după ce am citit-o, mi-am comandat-o și eu repede-repejor!
Ghidul “Diversificarea pas cu pas” este conceput pentru a oferi informatii despre alimentatia copilului de la 6 luni pana la 2 ani.
Contine 25 de retete si notiuni de baza despre diversificare, utile fiecarei mame aflate la inceput de drum.
Este o carte scurtă și la obiect, cu tot ce trebuie să știi despre ce, cum, cât, când să îi dai copilului. Am revenit la ea de multe ori…
O găsiți aici.
Părinți liniștiți, copii fericiți, de Laura Markham
Deși idealizează de multe ori relația părinte – copil , mi s-a părut o carte cu sfaturi utile de parenting, și care conține niște noțiuni de bază de psihologie care te ajută mult, ca părinte, în relația cu copilul.
Creierul copilului tău, de Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson
O carte care mi s-a părut extrem de utilă, în ceea ce privește strategiile propuse pentru o dezvoltare cerebrală sănătoasă și pentru o copilărie mai calmă şi mai fericită. Bazându-se pe date recente din diverse științe, autorii explică de ce copiii au accese de furie, se bat ori stau îmbufnaţi. Apoi ne învață cum să convertim fiecare „ieşire”, conflict sau teamă într-o ocazie de a cultiva o dezvoltare emoţională şi intelectuală sănătoasă a copiilor, astfel încât să avem cu toții o viață echilibrată, plină de sens şi de armonie.
Mama și copilul, de Emil și Herta Căpraru
Am stat în cumpănă dacă să o pun pe listă sau nu, deoarece cartea are destul de multe informații de modă veche, neactualizate față de prima ediție, care a apărut acum câteva zeci (!!!) de ani ( E atât de veche, încât și mama a citit-o, când eram eu mică. ) . De exemplu, informațiile despre diversificare includ zahărul în alimentația copilului sub un an, și nu mai menționează nimic despre alăptare, ci doar despre lapte praf, de la vreo 7 luni ale copilului.
De ce o recomand, atunci ? Deoarece conține și foarte, foarte multe informații practice despre creșterea copilului. Nu ,, finețuri ” de parenting, ci informații de bază, de genul cum să faci băiță copilului, cum să îi scazi febra, lucruri de care te lovești încontinuu ca mamă. Eu revin la ea constant, o țin lângă pat
Parenting de râsu plânsu , de Whitehouse Anna , Farquharson Matt

La final, vă recomand și o carte care să vă descrețească frunțile, scrisă de doi soți, jurnaliști de profesie.
Ideea cărții este că nimeni nu se descurcă grozav in povestea asta cu parentingul, dar că majoritatea dintre noi facem totuși o treabă destul de bună, și că singurul lucru care ne salvează când credem că am dat-o în bară este să râdem de toată situația.
Despre asta este ,, Parenting de râsu’‐plânsu “, despre a râde cu lacrimi de tine și de alții ca sa nu te sufoci de plâns cand jobul full time de a crește copii pare sa te depășească (adică aproape mereu, s-o recunoaștem! )
PS. Dacă v-a plăcut articolul, mă puteți urmări și pe Jurnalul unei mămici !