Carti

Top 10 cărți citite în 2018 – non-ficțiune

Este prima dată când fac o selecție separată pentru non-ficțiune, și asta fiindcă anul acesta, am avut surpriza să descopăr multe cărți de valoare, din diverse categorii : istorie, autobiografii, parenting, stil de viață…

Iată, prin urmare, care sunt cele care mi-au plăcut cel mai mult, la care m-aș și întoarce cu drag :

Yuval Noah Harari  – Sapiens. Scurtă istorie a omenirii

sapiens

Voi proceda la fel ca în cazul Topului cărților de ficțiune pe 2018. Deși ordinea cărților din topul meu este una aleatorie, am să încep totuși cu cartea mea preferată de non-ficțiune din acest an.

Sapiens este o carte de istorie, însă închipuiți-vă una povestită de cel mai cool prof din liceu, care o prezintă anecdotic, care știe să îți capteze și să mențină atenția.

Acum 100.000 de ani, pe pământ existau cel puţin şase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întâmplat cu celelalte? Şi cum am ajuns să fim stăpânii planetei?

De la începuturile speciei noastre şi rolul pe care l-a jucat în ecosistemul global până în modernitate, Sapiens îmbină istoria şi ştiinţa pentru a pune în discuţie tot ce ştim despre noi înşine, ne arată cum ne-am unit ca să construim oraşe, regate şi imperii, cum am ajuns să credem în zei, în legi şi în cărţi, dar şi cum am devenit sclavii birocraţiei, ai consumerismului şi ai căutării fericirii. De asemenea, ne îndeamnă să privim în viitor, căci de câteva decenii am început să încălcăm legile selecţiei naturale care au guvernat viaţa în ultimii patru miliarde de ani. Dobândim capacitatea de a modela nu doar lumea din jurul nostru, ci şi pe noi înşine. Încotro ne duce aceasta şi ce vrem să devenim? Publicată iniţial în Israel în 2011, Sapiens a devenit rapid bestseller internaţional, fiind tradusă în peste patruzeci de limbi.

Andre Agassi – Open

De departe cea mai buna autobiografie pe care am citit-o . M-a captivat mai ceva ca un roman, este o lecție de viață care nu se adresează doar pasionaților de tenis, mi se pare o carte potrivită pentru oricine. Pe mine m-a convins recenzia Dianei de la Fine Society, o gasiti aici . Articolul în sine e foarte reușit!

Haruki Murakami – Meseria de romancier 

Jumătate autobiografie, jumătate confesiune despre ce presupune viața de scriitor, volumul este un bun ghid pentru oricine vrea să scrie.

Stephen King – Despre scris

Pe același palier cu volumul lui Murakami se află și cartea lui Stephen King : tot jumătate autobiografie, jumătate ghid despre cum să scrii mai bine ficțiune. Eu am citit cu mare interes ambele cărți, și mi s-au părut foarte utile.

Irvin D. Yalom – Călătoria către sine

Irvin Yalom

Autobiografia de faţă ar putea fi o lecţie pentru fiecare dintre noi, despre ce înseamnă ,,Să devii cel ce eşti “, să ai curajul de a alege o viaţă în care ai făcut exact ceea ce ai iubit cel mai mult, ba, mai mult de atât, să reuşeşti să spargi tiparele încontinuu. Să revoluţionezi nu unul, ci două aspecte ale meseriei tale. La vârsta de peste 50 de ani, când alţii deja se consideră ,,bătrâni “, tu de abia să începi o a doua carieră, la fel sau poate mai de succes decât prima, pe care, vai!, să o desfăşori în paralel!

Este lecţia unei vieţi asumate şi trăite cu adevărat, iar Irvin Yalom nu încetează să fie un exemplu chiar şi la vârsta de 85 de ani, prin pofta de viaţă pe care încă o are : ,, Ştiind că există puţini psihiatri care mai practică la vârsta mea, adesea mă întreb : Tu de ce mai primeşti pacienţi ? Cu siguranţă nu din raţiuni economice, am suficienţi bani cât să trăiesc confortabil. Pur şi simplu îmi iubesc munca, şi nu vreau să renunţ la ea înainte de a fi obligat s-o fac. Mă simt privilegiat de invitaţia atâtor oameni de a pătrunde în viaţa lor intimă şi cred că, după atâtea decenii, încep să mă pricep la asta. “

Am scris despre carte aici .

Harriet Lerner – Confesiunile unei mame imperfecte

Harriet Lerner

Nu mă arunc în afirmații mari când spun că ar trebui citită de orice mamă sau femeie însărcinată. Pentru mine, una, a fost balsam pentru suflet. Deși am mai citit cărți pe tema parentingului, numai cartea asta a reușit să îmi vorbească pe limba mea, și să îmi domolească anxietățile, legate de schimbarea uriașă ce urmează să se producă în viața mea în mai puțin de două luni. Și asta tocmai pentru că este o carte autentică, scrisă cu o sinceritate dezarmantă și cu har de povestitor, menită să te ajute în lupta cu anxietatea și perfecționismul, care vin la pachet odată cu maternitatea.

Recenzia completă o găsiți aici.

Ioana Chicet Macoveiciuc – O să te ţin în braţe cât vrei tu şi încă o secundă

o sa te tin

Este a doua oară când citesc cartea de debut a Prințesei urbane, atât de mult mi-a plăcut. Prima oară am citit-o când nu aveam copii ( nici măcar gânduri de așa ceva! ), și chiar și așa, deși este o carte a cărei temă predilectă este parentingul, a rezonat cu mine tare mult modul de a scrie al Prințesei urbane, deoarece are darul de a te face să te regăsești în povestirile ei și dacă nu ești mamă . Cred că, de fapt, Ioana ar putea să scrie și despre fotbal, un subiect cu care nu am nici o tangență, și tot ar reuși să îl facă un subiect de interes pentru non-microbiști!

Mi-am făcut un mental note, la prima lectură, să recitesc cartea și după ce voi deveni mamă. Zis și făcut, mi s-a părut foarte utilă pentru mine, o mamă la început de drum, cu sfaturile ei, de la cum să tratăm bolile ușoare ale copiilor, până la cum să gestionăm crizele de furie ale celor mici, capitolele fiind scrise cu umor și blândețe.

Dr. Joseph Mercola  – Dieta Ketogenică

keto

În urmă cu câțiva ani, dogma în domeniul fitness-ului erau dietele “fără grăsimi” şi hiperproteice, de tip “piept de pui cu orez” sau “omleta din albuşuri cu iaurt degresat”.

Dieta ketogenică este la polul opus: aport mare de grăsimi, mediu de proteine şi foarte scăzut de carbohidraţi, fiind folosită în special în scop medical (controlul crizelor epileptice la persoanele care nu răspund tratamentului medicamentos).

A început deci ca un experiment pentru slăbire, însă a prins la publicul larg, datorită rezultatelor : schimbare dramatică a formei fizice, pierdere de grăsime şi creştere în masa musculară.

Autorul a trei bestselleruri New York Times, Joseph Mercola este un medic de familie de renume mai ales în State, care a apărut la televiziuni precum CNN, Fox News, ABC News și în diferite emisiuni precum Today,  Washington Unplugged al CBS și la The Dr. Oz Show.

Puteți găsi cartea aici. 

Gáspár György –  Copilul invizibil

Cartea este o invitație la descoperirea de sine cu ajutorul stării de mindfulness sau de prezență conștientă, scrisă pentru părinți și viitorii părinți, pentru toți cei care au avut o copilărie și care au uitat părți esențiale din istoria vieții sau care nu pot să se împace cu trecutul. Realitatea ne arată că trauma călătorește în timp, nu se oprește la o singură generație, iar procesarea experiențelor noastre negative este o dovadă de prețuire de sine și respect față de copiii, nepoții și strănepoții noștri. Pentru că ceea ce nu vindecăm noi sunt răni pe care le lăsăm moștenire urmașilor noștri. Cartea are un mesaj pentru fiecare cititor – acela dea îndrăzni să ne uităm la copilul interior, așa cum părinții noștri oolș/nu au știut sau nu au putut să o facă, într-o manieră ghidată de curiozitate, compasiune și acceptare umană necondiționată.

Meik Viking – Mica Enciclopedie Lykke. În căutarea celor mai fericiți oameni din lume

lykke

Reunosc : după ce am citit Mica enciclopedie Hygge , și am văzut că  autorul a scos o a doua carte, aproape identică și ca titlu, și ca grafică a copertei, mi-am spus că doar încearcă să profite de pe urma succesului primei cărți. 

Totuși, curiozitatea m-a împins să o cumpăr, și bine am făcut! M-a impresionat plăcut exact ca Enciclopedia hygge!

Cartea vorbește  despre fericire – pe care danezii o numesc ,, lykke “– Meik Wiking fiind director al Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga . 

Meik ne poartă într-o vânătoare de comori pentru a deschide porţile către o viaţă mai bună. De la cum ne petrecem timpul atât de preţios, la cum relaţionăm cu vecinii şi cum gătim cina, adună dovezi, poveşti şi ponturi din cele mai fericite colţuri ale lumii. 

O carte care mi-a dat o stare de bine, și mi-a adus zâmbetul pe buze tot timpul cât am citit-o.

***

Acestea au fost cele mai interesante cărți pe care le-am citit în 2018 . Am fost neașteptat de harnică cu cititul, în ciuda faptului că a apărut și un bebe în peisaj, însă oricum, poate să vină 2019, că deja am o listă luuungă de cărți care mă așteaptă!

2 thoughts on “Top 10 cărți citite în 2018 – non-ficțiune

Leave a comment