Carti · Lifestile

Book review : Mica enciclopedie Hygge – Rețeta daneză a fericirii, de Meik Wiking

Ați observat, probabil, trendul cu ,,hygge“. Mărturisesc că eu am început cartea de față foarte sceptică, din două motive : în primul rând, m-am gândit că e fix genul de trend bazat pe superficialitatea omenilor, un fel de ,,hai să exploatăm un concept cool, lumea o să pună botul” . În al doilea rând, m-am gândit că e iar genul de cărțulie cu niște poze frumoase, și atât, ori eu n-am nevoie de cărți de pus în vitrină. Mă bucur să spun că m-am înșelat!
Hygge este un concept de bază în viața poporului danez, și este intraductibil în alte limbi. După cum spune autorul, Meik Wiking (cercetător la Institutul de Fericire din Copenhaga – yep, that’s a real job!), hygge nu se explică, se trăiește, este o experiență.
Hygge (se pronunță ,,huga“) înseamnă să îți oferi ție însuți și celorlalți câte o delicatesă. Înseamnă să savurezi momentul și plăcerile simple ale mâncării bune și ale companiei de calitate. Înseamnă să acorzi atenția cuvenită ceștii de ciocolată caldă cu frișcă. Pe scurt, răsfăț.
hygge1Hygge este modest și potolit. Înseamnă să alegi rusticul în locul noului, simplul în locul luxului și ambianța în locul agitației Din multe puncte de vedere, hygge e verișorul danez al vieții liniștite simple. Înseamnă să te îmbraci în pijama și să te uiți la Stăpânul inelelor în ajunul Crăciunului, înseamnă să stai la fereastră și să privești afară, în timp ce sorbi tacticos din ceaiul preferat, înseamnă să privești focul de tabără la solstițiul de vară, înconjurat de prieteni și de familie, în vreme ce pe foc se coc încet niște pâinici răsucite.
Simplitatea si modestia sunt elemente centrale pentru hygge, în plus, ele sunt considerate virtuți când vine vorba de design și de cultură.
Simplitatea și funcționalitatea sunt ingredientele principale ale designului clasic danez, iar legătura specială a danezilor cu modestia înseamnă că a te împăuna cu realizările tale si a-ți flutura ostentativ Rolexul nu doar că sunt gesturi care stârnesc dezgustul si sunt considerate de prost gust, dar tulbură factorul hygge. Pe scurt, cu cât mai mult ,,bling-bling”, cu atât mai puțin hygge. 
De asta zic că noi, românii, popor sărac, dar plin de oameni care poartă tricouri pe care scrie mare ,,Guess” cu ștrasuri, doar pentru a simula bogăția , am avea de învățat de la filozofia danezilor. Oamenii ăștia sunt printre cei mai fericiți din lume, în ciuda climei vitrege, pentru că știu să se bucure de plăcerile simple ale vieții, pun preț pe cultivarea relațiilor adevărate, în detrimentul dorinței de a impresiona. Ori, puteți să îmi spuneți ce vreți, dar eu cred că noi, românii, avem o filozofie de viață fix inversă.
hygge4Revenind la ideea de hygge sinonim cu modestia , puteti miza pe hygge ca strategie de retragere dacă intrati într-un restaurant de lux pe care nu vi-l puteți permite: ,, N-ar fi mai bine să căutăm un loc mai hyggelig?” este motivația perfectă pentru căutarea unei adrese mai ieftine. Hygge înseamnă să apreciezi plăcerile simple ale vieții, și se poate obtine cu un buget restrâns. Șampania si stridiile pot fi descrise in multe feluri, dar niciodată ca hygge .
Hygge înseamnă să profiți la maximum de ce ceea ce ai din abundență : cotidianul. Poate că Benjamin Franklin a spus-o cel mai bine : ,,Fericirea omenească se naște mai degrabă din micile foloase pe care le avem în fiecare zi, și nu din marile evenimente ale soartei, care se întâmplă rareori.
Eu am văzut cartea lui Meik Wiking ca un manifest ,,Trăiește frumos, the danish way, și o recomand, pentru că nu e plină de platitudini, așa cum am crezut inițial. S-ar putea să găsiți niște idei chiar interesante acolo.
hygge2Și pentru că e genul de carte cu conținut interesant, o să atrag atenția de data asta și asupra formei : este o carte ilustrată excelent. O plăcere pentru ochi! Cine a făcut ilustrațiile a înțeles în mod evident conceptul hygge, pentru că ilustrațiile completează cartea perfect. Iar pozele sunt mi-nu-na-te!
Vă las să mă duc să îmi fac o cană de ciocolată caldă, cu frișcă deasupra, după care mă bag în pat, să citesc o carte bună. Căci ce poate fi mai hygge de-atât ?
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s