Ați observat, probabil, trendul cu ,,hygge“. Mărturisesc că eu am început cartea de față foarte sceptică, din două motive : în primul rând, m-am gândit că e fix genul de trend bazat pe superficialitatea omenilor, un fel de ,,hai să exploatăm un concept cool, lumea o să pună botul” . În al doilea rând, m-am gândit că e iar genul de cărțulie cu niște poze frumoase, și atât, ori eu n-am nevoie de cărți de pus în vitrină. Mă bucur să spun că m-am înșelat!
Hygge este un concept de bază în viața poporului danez, și este intraductibil în alte limbi. După cum spune autorul, Meik Wiking (cercetător la Institutul de Fericire din Copenhaga – yep, that’s a real job!), hygge nu se explică, se trăiește, este o experiență.
Hygge (se pronunță ,,huga“) înseamnă să îți oferi ție însuți și celorlalți câte o delicatesă. Înseamnă să savurezi momentul și plăcerile simple ale mâncării bune și ale companiei de calitate. Înseamnă să acorzi atenția cuvenită ceștii de ciocolată caldă cu frișcă. Pe scurt, răsfăț.

Simplitatea si modestia sunt elemente centrale pentru hygge, în plus, ele sunt considerate virtuți când vine vorba de design și de cultură.
Simplitatea și funcționalitatea sunt ingredientele principale ale designului clasic danez, iar legătura specială a danezilor cu modestia înseamnă că a te împăuna cu realizările tale si a-ți flutura ostentativ Rolexul nu doar că sunt gesturi care stârnesc dezgustul si sunt considerate de prost gust, dar tulbură factorul hygge. Pe scurt, cu cât mai mult ,,bling-bling”, cu atât mai puțin hygge.
De asta zic că noi, românii, popor sărac, dar plin de oameni care poartă tricouri pe care scrie mare ,,Guess” cu ștrasuri, doar pentru a simula bogăția , am avea de învățat de la filozofia danezilor. Oamenii ăștia sunt printre cei mai fericiți din lume, în ciuda climei vitrege, pentru că știu să se bucure de plăcerile simple ale vieții, pun preț pe cultivarea relațiilor adevărate, în detrimentul dorinței de a impresiona. Ori, puteți să îmi spuneți ce vreți, dar eu cred că noi, românii, avem o filozofie de viață fix inversă.

Hygge înseamnă să profiți la maximum de ce ceea ce ai din abundență : cotidianul. Poate că Benjamin Franklin a spus-o cel mai bine : ,,Fericirea omenească se naște mai degrabă din micile foloase pe care le avem în fiecare zi, și nu din marile evenimente ale soartei, care se întâmplă rareori.“
Eu am văzut cartea lui Meik Wiking ca un manifest ,,Trăiește frumos, the danish way“, și o recomand, pentru că nu e plină de platitudini, așa cum am crezut inițial. S-ar putea să găsiți niște idei chiar interesante acolo.

Vă las să mă duc să îmi fac o cană de ciocolată caldă, cu frișcă deasupra, după care mă bag în pat, să citesc o carte bună. Căci ce poate fi mai hygge de-atât ?