Lifestile · Uncategorized

Concertele/festivalurile – tips & tricks ca să te simţi cu adevărat bine

Pentru că ne aflăm fix între două festivaluri de mare anvergură de la noi – Neversea şi Electric castle- m-am trezit cu feedul inundat de poze frumoase, pe plajă, de live-uri cu concerte cu atmosferă faină, ce să mai , pare o încântare din exterior.

Însă numai noi, participanţii la concerte/festivaluri ştim cât efort presupune un eveniment de genul. Eu am o vorbă : ,, Mă duc la concerte cât încă mă ţin nervii. ” Pentru că nu e pentru oricine.

De ce ?

Pentru că, de cele mai multe ori, mersul la un concert e o adevărată probă de rezistenţă fizică.

Pentru că necesită niţică organizare.

Pentru că necesită timp şi bani.

Pentru că vei fi îmbrâncit (în cel mai bun caz), dacă nu aproape strivit, de alte câteva sute (din nou, în cel mai bun caz) sau  mii de oameni care se află în acelaşi perimetru restrâns cu tine. Ori cui nu îi place mega-aglomeraţia, pe lângă care o zi la bâlci pare aerisită ?

Pentru că, de cele mai multe ori, eşti la mila vremii, aşa că ori te plouă, ori te bate soarele-n cap.

Din motivele de mai sus, combinate cu experienţele personale, eu nu mă duc la concerte decât dacă sunt un mare fan al artistului respectiv. Trebuie să îmi placă de ani de zile, şi să îmi placă aproape tot din repertoriul lui/ei, ca să mă convingă să stau în picioare până mă dor şi îmi amorţesc, cu ochii în soare (şi la propriu, şi la figurat), deshidratată de cele mai multe ori (e fie asta, fie o coadă de 30-45 minute pentru toaletă, de obicei eu ,,aleg” deshidratarea) , doar ca să îl/o văd live. Dar, întrucât de-a lungul anilor, tot am adunat un număr considerabil de concerte la activ, vă las aici lecţiile învăţate the hard way, că tare mi-ar fi plăcut să îmi spună şi mie ,,secretele” cineva .

Înainte de concert:

– la concertele cu adevărat mari, pentru a beneficia de un loc OK la un preţ decent, urmăreşte pagina de facebook a artistului / abonează-te la newsletter, ca să ştii imediat cum începe vânzarea de bilete. Să îţi dau un exemplu , la Bruno Mars în Viena, în 10 minute de la punerea în vânzare a biletelor, se dăduseră toate de la Golden circle, şi o bună parte din restul. Eu am reuşit să îmi iau bilet la Golden circle, la un preţ care ulterior era pentru locurile din spate, şi am putut să văd îndeaproape, cu ochii mei ,cât de scund e Bruno 🙂

– dacă, totuşi, te-ai trezit târziu că vrei să mergi, şi pe site au mai rămas doar bilete foarte scumpe, verifică pagina oficială de Facebook a evenimentului (numele paginii de obicei e foarte intutitiv, ex. Evanescence live in Bucharest on june 11 ) , acolo oamenii vând tot timpul bilete. Unii sunt doar speculanţi care le vând la suprapreţ, dar găseşti şi oameni care vând pentru că nu se mai pot duce.

– grijă oricum la cumpăratul biletelor de la necunoscuţi! Nu accepta să faci plăţi înainte, cel mai bine e să îţi trimită biletele prin curier, cu plata ramburs, sau să vă întâlniţi personal. Grijă şi dacă accepţi să cumperi biletele lor online, gândeşte-te că aşa cum ţi le-au vândut ţie, le pot vinde oricui altcineva.

– grijă şi la de unde cumperi bilete online : siturile de tipul eventim, viagogo, ticketmaster, cu variaţiunile lor din fiecare ţară, rămân cele mai sigure.

– siteurile de mai sus oferă de obicei şi o asigurare de returnare a biletelor, de obicei la un preţ modic. Se merită, you never know. E mult mai puţină bătaie de cap decât să încerci apoi să revinzi biletele…

– odată cumpărat biletul…nu îl posta pe social media cu cod de bare cu tot! E plin internetul de cazuri în care oameni au rămas pe dinafară la concertul mult aşteptat.

– şi, last but not least….ai grijă şi pe cine iei cu tine la concert. S-ar putea să constaţi că prietenii care sunt  mereu fun la un mojito, nu mai sunt la fel de fun când sunteţi ,,fraţi de suferinţă” între alţii mii de oameni, care aşteaptă de câteva ore în picioare. Eu am rupt o prietenie iremediabil în urma unui concert, pe bune :)) Dar la un alt concert nu mi-am mai bătut capul şi m-am dus, frumos, singurică. M-am super distrat.

În ziua concertului

Să înţeleg că ai reuşit să îţi iei bilet într-o zonă relativ OK, la un preţ la fel de OK, nu ai luat nici o ţeapă, şi ţi-ai luat cu tine şi nişte prieteni ,,tried and tested”. Bravo, dar greul acum începe! De ce ? Pentru că festivalurile/ concertele se ţin de obicei în aer liber, şi aproape mereu se lasă cu aşteptat muuult timp în picioare, ceea ce duce la o serie de probleme. Să le luăm pe rând :

– în ziua concertului, încearcă să nu faci prea mult efort fizic. Este esenţial să vii odihnit la concert! Poate că pare un lucru de la sine înţeles, dar nu ştii cum te ia valul. Eu mă duc rar la concerte, dar atunci când îmi place un artist, păi mă duc după el şi în altă ţară! A fost cazul cu James Morisson, pentru care m-am dus la Barcelona. Aşa că am făcut un city break, unde bineînţeles că am vrut să vizitez cât mai mult. Am mers atât de mult în ziua respectivă, şi, pentru că nu am calculat corect timpul până la sala de concert, n-am mai apucat nici să mâncăm sau să bem înainte. Disconfortul fizic a fost atât de mare, încât înhipuie-ţi că aproape că am vrut să plec de la concertul pentru care venisem special la Barcelona!, numai ca să stau jos şi să mănânc ceva.

– legat de punctul de dinainte, ai grijă să vii mâncat bine, pentru că vei sta la concert cam 5 ore pe puţin. Cum aşa? De exemplu, la Maroon 5, pe bilet scria ora 18, iar ei au început să cânte în jurul orei 21. Cu cât au mai şi cântat, lumea a plecat de abia la ora 23. Puteai să vii şi de la ora 17, când se deschideau porţile. Şi unde mai pui o oră pe drum…Poţi să pleci la ora 16 de acasă, şi să te întorci la ora 24. Sunt 8 ore de stat nemâncat, asta în condiţiile în care ai mâncat fix înainte să pleci!

ai grijă să vii hidratat, dar nu prea hidratat. Aproape mereu, sunt prea puţine toalete, aşa că statul la coadă devine amintirea ta cea mai pregnantă de la concert. Plus că dacă îţi vine să te duci în timpul concertului, şi ai un loc în picioare, nu clar alocat, aşezat…Ai pus-o. Ai pus-o să treci prin mulţime, ai pus-o pentru că un sfert din concert l-ai pierdut la coadă la toaletă, şi eşti naiv dacă te aştepţi să îţi mai găseşti prietenii în marea de oameni. De înjurăturile pe care ţi le vei lua pe drum spre ei, când treci prin faţa oamenilor, nu mai zic…

– se poate întâmpla şi invers, să înceapă concertul exact la ora anunţată, aşa că ai face bine să calculezi cât timp îţi ia să ajungi la concert, plus ceva timp extra. Eu locuiesc la Bratislava, şi îmi luasem bilet la concert la Jason Mraz la Viena, care e la o oră distanţă. Îmi calculasem să plec de acasă cu o oră înainte, ca să nu mai stau să aştept până începe să cânte, dar ghici ce : a fost accident pe austrada înspre Viena, aşa că am întârziat 45 minute. Şi concertul a început la minut. Când îţi spun că trebuie să ai nervii tari cu concertele/festivalurile…

coachella-13

– fetelor, vă rog eu, îmbrăcaţi-vă comod! Gândiţi-vă că veţi petrece în hainele respective cam jumătate de zi, şi dacă mai aveţi şi tocuri, dar loc în picioare, nu pe scaun…se cheamă că v-aţi făcut-o cu mâna voastră. Chiar şi vedetele de la Coachella, deşi se îmbracă cool, o fac cumva tot într-un mod practic! Extra tip : ochelarii de soare şi pălăriile sunt şi şic, şi utile.

În timpul concertului

Dacă începutul concertului te găseşte odihnit, relaxat, mâncat, băut, şi cu un tonus bun, te felicit, nu îţi rămâne decât să te bucuri de super atmosferă! Totuşi, te-aş ruga să nu fi omul ăla de la concert care :

– se bagă în faţa oamenilor care au venit din timp fix ca sa îşi asigure o vedere mai bună. Se cheamă că ai făcut exact echivalentul ălora care, într-un blocaj pe autostradă, folosesc banda de urgenţă pur şi simplu pentru că POT.

– odată instalat, se postează milimetric faţă de persoana din faţă. Practic, tu nu mai poţi să mai ridici şi tu o mână, să te bâţâi, de teamă că îi arzi una necunoscutului de lângă tine. Şi nimănui nu-i place să simtă respiraţia unui necunoscut în ceafă…

– nu fi omul ăla care începe să înregistreze cum începe concertul, şi o ţine aşa toată seara. Nu fi persoana care, când te întreabă cineva cum a fost, îi spui : ,,Nu ştiu, stai să scot telefonul, să văd.”

Am uitat ceva, alte sfaturi mai aveţi ?

Have fun!

 

 

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s