Lifestile

Testate personal: Cum e cu adevărat să ții o dietă Detox (Juice it)

Voiam de ceva vreme să încerc o cură de dezintoxicare, însă momentul nu părea niciodată cel oportun. În urmă cu o lună însă, după Sărbătorile de iarnă în care dimineața, la prânz și seara mâncam proteină animală ( am scris ,,proteină animală” pentru că sună mai fancy decât ,,șuncă”, OK? Nu mă judeca!), mi-am spus că ăsta e momentul.

Am ales să încerc o cură detox deoarece prea citisem peste tot despre numeroasele beneficii ale unei perioade de hrană exclusiv lichidă, bazată pe legume, fructe, și superalimente. Principiul de bază este că prin hrana lichidă, îi dai stomacului in special, si organismului in general, ocazia să ia o pauză; și împreună cu niște combinații inteligente de alimente, îți ajuți organismul să se ,,reseteze”, să elimine toxinele, îi scazi aciditatea, îți cureți stomacul, presiunea sângelui scade, pielea ta va arăta mai bine, vei fi mai energic, mai tonic, se vor mai domoli alergiile…Ce să mai, minune.

După ce am citit mai multe bloguri și testimoniale, m-am hotărât să încerc programul Skinny bitch al celor de la Juice It (Nici nu m-am simțit ridicol când le-am spus, la telefon, ,,Vreau și eu programul Skinny bitch, vă rog!”, nu.), pentru că citisem eu că e o combinație bună de detox plus slăbit. A fost o prostie din partea mea, deoarece oricum slăbești alegând oricare din variantele de programe ale celor de la Juice It, dar eu nu știam ce mă așteaptă, Skinny bitch fiind cel mai avansat program de detox din oferta lor. Am ținut dieta aproape în același timp cu părinții și mătușa mea, care au ales un program mai echilibrat, Yin & Young, așa că pot povesti chiar din perspectiva a 4 persoane.

Juice it

Cum a fost

Timp de 3 zile, a trebuit să consumăm câte 6 sucuri (0,5 l fiecare suc) pe zi, plus apă sau ceai (neîndulcit, bineinteles), atent gândite astfel încât să asigure un aport echilibrat de energie de-a lungul zilei întregi, cât și varietatea de vitamine/minerale necesare corpului.

Spre exemplu, primul meu suc, dimineața, era puțin picant, având ghimbir, goji, piper cayenne, lămâie, sirop de agave, pentru a intensifica arderile, și a pune în mișcare metabolismul. Problema cu programul Skinny bitch era că 4 din cele 6 sucuri erau sucuri verzi – cu kale, broccoli, țelină, castravete, spanac, etc. Deci pe lângă cele 4, mai era cel de dimineață, și încă unul pe care îl așteptam cu nerăbdare pentru că era așa roooz, în marea aia de verde! Că tot e ăsta unul din puținele posturi de lifestyle într-un blog preponderent de cărți, chiar că sintagma ,,Nu judeca o carte după copertă” se aplică aici – a fost groaznic pentru gustul meu, fiind din gref și ananas, dar preponderent gref, era foarte amar și mi-a fost imposibil să îl beau. Ceilalți 3 aveau sucurile mai diversificate, și, motivul pentru care îi invidiam cel mai mult, aveau sucul de seara chiar dulce, cu migdale, banană, ulei de cocos, agave…Detoxul lor a fost puțin mai uman.

În prima zi recunosc că am vrut să renunț. În primul rând, pentru a bea toate cele 6 sucuri, trebuie să stai după ele, ca să zic așa  – ar cam trebui băute din 2 în 2 ore pentru a reuși să le bei la timp pe toate, și vorbim în total de 3 litri de suc pe zi, totuși…Mie mi s-au părut a fi prea multe, 6 la număr, și fetele de la Juice it mi-au spus că le-au mai spus clientele că 4 ar fi suficiente pe zi. Sunt fix de aceeași părere, de abia reușeam să beau mai mult de 4 pe zi.

Nu mi-a fost foame deloc, în schimb, nici mie, nici celorlalți 3 membri ai familiei. Nu știu dacă asta se întâmpla pentru că oricum beam încontinuu suc, sau pentru că aveam o ușoară senzație de greață tot timpul, pentru că aveam momente când nu mai puteam să văd sucul verde în fața mea. Nu mi-a fost poftă de absolut nimic altceva în cele 3 zile de detox probabil din același considerent.

Recunosc că am trișat, dar a fost singurul mod în care nu am abandonat. Am mâncat un covrig în prima zi, și foarte puțin pește în zilele 2 și 3, dar nu de foame sau poftă, ci pentru a-mi schimba gustul de ,,verde” din gură, a fost singurul mod în care puteam continua să beau sucuri verzi.

Ce schimbări NU am văzut în timpul detoxului

NU m-am simțit mai energică, din contră, am avut momente când m-am simțit stoarsă de energie.

NU am văzut schimbări vizibile la nivelul pielii

Se spune că ameliorează alergiile. La mine a fost invers, în prima zi am făcut o alergie de toată frumusețea, și nici în urma detoxului, nu s-a îmbunătățit acest aspect. Dar poate a fost și un șoc pentru organism, mai ales că în urmă cu o zi mâncasem tot…ăăă…proteină animală.

Poate tot din cauza șocului resimțit de corp, am făcut în prima seară o migrenă puternică, cum nu mai avusesem de ani de zile. Și mama mea a avut dureri de cap în timpul curei.

Punctul de cotitură…

A fost după prima zi. Șmecheria este să treci de prima zi. A doua zi devine mai ușor, iar a treia nu mi-a mai fost greu deloc să beau sucurile. Ba chiar a treia zi am început să le beau de poftă.

Și culmea, de când am terminat detoxul, mi-e poftă de sucurile alea destul de des. Ele sunt chiar bune la gust, problema e când le bei exclusiv, și în cantitate atât de mare.

Efecte pozitive

Ceea ce m-a făcut să vreau cu siguranță să repet experiența este modul cum m-am simțit la finalul curei : în viața mea nu m-am simtit atât de ușoară. Nu în sensul de slabă (deși slăbești automat, chiar și numai prin prisma faptului că elimini toată retenția de apă din corp), este pur și simplu o senzație de ușurătate în tot corpul pe care nu am mai simtit-o niciodată.

Simți schimbarea în corp. Îți dai seama în ce măsură elimină corpul toxinele după culoarea urinei, proces care continuă mult după ce ai încheiat cura. Și încă un lucru important, te face să realizezi cât de mult mâncăm noi, oamenii moderni, în general, în condițiile în care nouă 4, în cele 3 zile doar cu sucuri, nu ne-a fost foame deloc.

A fost extrem de greu, și nu e pentru oricine, dar recomand. Sunt curioasă să aud păreri ale celor care au mai încercat detoxuri!

 

 

 

 

Advertisement

2 thoughts on “Testate personal: Cum e cu adevărat să ții o dietă Detox (Juice it)

    1. Buna,
      Am slabit 2 kg, pe care le-am pus la loc insa imediat, a fost vorba mai mult de faptul ca in acele zile corpul a eliminat tot excesul de apa. Asa ca nu te baza pe faptul ca vei slabi, ca slabe sanse…

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s