Gândindu-mă la care au fost lecturile mele preferate pe 2017, m-am bucurat să văd că au fost atât de multe, încât mi-a fost greu să aleg. Ce-i drept, am dat şi chix de multe ori cu alegerile mele, de asta am şi scris articolul cu Topul ruşinii pe 2017, dar am păstrat ce-i mai bun pentru la sfârşit, să încheiem anul frumos, şi să vă inspir poate pentru lista de lecturi pe 2017.
Postarea de săptămâna trecută, cu prima parte a topului meu pe 2017, o găsiţi aici .
6. Ioana Chicet – Macoveiciuc – Ziua în care la capătul celălalt al iubirii nu s-a mai aflat nimeni
Mamă, cum a fost cartea asta . Tot citisem review-uri care o lăudau până la cer, toată lumea zicea că a plâns citind-o, lucru pe care nu puteam să îl înţeleg, eu una nefiind genul care să plângă la cărţi. Dar am avut supriza să descopăr o carte pe care nu o citeşti, ci pe care o trăieşti, pur şi simplu. M-a emoţionat profund, m-a ţinut cu sufletul la gură, mi-a creat aşa o stare, încât la un moment dat a trebuit să o las deoparte, că nu mai puteam să citesc! Culmea e că citisem şi la altcineva că la un moment dat, a pus pe pauză cartea, pentru că trebuia să se calmeze, şi mi s-a părut mega-exagerat. Asta să mă învăţ minte, să nu mai judec pe nimeni.
Ce să mai, o poveste de dragoste ca la carte, tată.
7. Irvin D. Yalom – Problema Spinoza
Avem de-a face de această dată cu un roman de idei, despre mințile a doi oameni care au intrat în istorie la trei secole distanță unul de celălalt : filosoful olandez Bento Spinoza (în secolul XVII), și principalul ideolog al nazismului și apropiat al lui Adolf Hitler , Alfred Rosenberg.
Faptul care l-a intrigat pe autor, de la care s-a născut romanul de față, a fost interesul vădit al lui Rosenberg, antisemit până în măduva oaselor, în opera lui Spinoza, evreu. Rosenberg a condus formațiunea ERR, parte a partidului nazist condus de Hitler, care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a furat peste 3 milioane de cărți de la evrei, precum și numeroase opere de artă. Însă ceea ce l-a intrigat pe Yalom în această poveste a fost că Rosenberg a ținut să supravegheze el însuși ,,confiscarea” bibliotecii personale a lui Spinoza, cărți care au fost etichate ca fiind ,,Chestiunea Spinoza” .
Însă ceea ce face din Problema Spinoza o adevărată capodoperă este felul în care informația istorică , problematica evreilor, filosofia (mai ales pentru o persoană care nu are pic de răbdare cu filosofia, ca mine! ) se contopesc cu suspanul, autorul creând un roman incitant despre ură și toleranță, despre religie și rațiune .
Am scris mai multe despre carte aici .
8. Farida Khalaf & Andrea C. Hoffmann – Povestea Faridei – Fata care a învins ISIS
Romanul este de fapt povestea adevărată a Faridei, o adolescentă kurdă, din Irak, scrisă însă de jurnalista Andrea C. Hoffmann . Aceasta din urmă a găsit-o pe Farida într-o tabără de refugiați din Germania, și a convins-o să spună lumii prin ce a trăit atunci când a fost luată prizonieră de teroriștii din ISIS (Statul Islamic).
Ceea ce a urmat este o poveste și totodată o lecție de viață despre curaj, eroism și dorința de a supraviețui în ciuda întâmplărilor oribile care ți se pot întâmpla. Adolescenta a trebuit să opună rezistență încercărilor de convertire religioasă, viol și căsătorie forțată, să fie despărțită brutal de familia ei, amenințată continuu, tratată ca o sclavă, umilită, bătută până își pierdea cunoștința, nemâncată și nebăută zile întregi.
Găsiţi recenzia completă aici .
9. Anthony Marra – Constelaţia fenomenelor vitale
Considerat a fi un debut fulminant, pentru care a luat premii cu duiumul, extrem de bine primit de critici, romanul lui Anthony Marra, american la origine, surprinde în primul rând prin tema aleasă : războiul din Cecenia.
Constelația fenomenelor vitale debutează într-un sat acoperit de zăpadă unde Havaa, o fetiță de opt ani, privește din pădure cum soldații ruși, veniți în miez de noapte, îi răpesc tatăl, acuzat de a fi complotat cu rebelii ceceni. Nu departe de ea, vecinul lor de o viață, Ahmed, e martor al scenei. În momentul în care soldații dau foc casei, acesta se teme de ce e mai rău, dar când o găsește pe Havaa ascunsă în pădure, alături de o ciudată valiză albastră, decide să îi găsească adăpost în singurul loc care îi trece prin minte: un spital abandonat unde – se spune – încă lucrează o doctoriță strălucită, dar care se luptă de fapt cu proprii ei demoni. Pentru Sonja, talentată și stăpână pe sine, sosirea celor doi este o nedorită povară, pe lângă lungul șir de refugiați și rebeli răniți pe care îi tratează, în timp ce așteaptă cu disperare întoarcerea surorii sale dispărute.
Este o carte greu de citit, însă merită efortul.
10. Ioana Chicet – Macoveiciuc – Miercuri, respirăm
Prima carte de ficțiune a Ioanei Chicet – Macoveiciuc, mai cunoscută sub aliasul Prințesa urbană, a fost o surpriză foarte plăcută pentru mine. Îi citesc blogul, și îi citisem și prima carte de non-ficțiune, O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă, al cărei merit este, din punctul meu de vedere, faptul că a reușit să fie o lectură frumoasă și captivantă pentru o cititoare care nici măcar nu are copii.
Este o carte pozitivă, o lectură ușoară și plăcută, universul creat de Ioana îți dă o stare de bine.
Apoi, personajele sunt construite cu vino-încoa! Parcă îți fac cu ochiul, galeșe, să te facă să te îndrăgostești de ele. Mai ales Miruna, personajul principal, o tipă atât de haioasă în aiureala ei, cu șosetele ei veșnic desperecheate, și sufletul de copil prins într-un corp de adult…
În afară de Miruna, romanul se mai învârte în jurul vieților a 5 alte femei, toate însărcinate. Împreună cu Miruna, cele 6 femei, toate în trimestrul 3 de sarcină, încep, în fiecare Miercuri, cursuri de Lamaze (de aici și titlul Miercuri, respirăm ), și deși au niște caractere foarte diferite, ajung să se împrietenească și să se ajute în crizele care apar în viața lor, deoarece pe măsură ce sarcinile avansează, și viețile lor se complică progresiv.
Am scris mai multe despre carte aici .
Spor la citit!