Calatorii

La ski în Solden, Austria

Dragii mei,

Am fost de curând în concediu, la ski, în Solden (se scrie și Soelden) , în regiunea Tirol, Austria, și, pentru că mi-a plăcut atât de mult, mi-am propus să scriu un articol prin care să vă ispitesc, poate, să luați în considerare regiunea, pentru o vacanță la ski și nu numai…

solden-2

Austriecii deja au devenit cunoscuți pentru pârtiile lor de ski, și pe bună dreptate : eu am mai skiat și pe ghețarul Kitzsteinhorn, și la Stuhleck, și ambele dăți am avut un sentiment excelent de a schia din vârful muntelui, de la aproximativ 3000 de metri, când am avut norocul de a prinde câte o zi senină, în care mă fura peisajul cu crestele munților de așa natură că pierdeam controlul skiurilor 🙂

stubaier
Stubaier, Austria

Preferatul meu însă este Soelden, din mai multe motive. În primul rând, domeniul schiabil este foarte vast – aproape 150 km de pârtii, situate între 1350 (altitudine Solden) si 3340 m altitudine. Ce mi s-a părut minunat a fost că am putut skia aproape din vârful muntelui, de la peste 3000 de metri, până în stradă în Solden, la 1350, încontinuu. Am schiat pe versanții munților, pe pârtii albastre, roșii, iar pentru cei mai cu experiență, există și negre, și am văzut destui care făceau free ride skiing. Pârtiile sunt bine conectate, foarte late și îngrijite, deși mai dai de dâmburi, dar dacă le pui în perspectivă cu cei 150 km de pârtii, nu ai cum să te plângi.

partie-3

Eu am fost în plin sezon de ski, și nu mi s-a părut așa aglomerat, alt motiv pentru care prefer Solden celorlalte două domenii skabile pe care le-am încercat în Austria, mi s-a părut cel mai liber dintre cele trei (față de aglomerația de pe pârtiile din România nu mai vorbesc ). Acest lucru se datorează mulților kilometri de pârtii, și sistemului atât de bine pus la punct al telecabinelor/gondolelor. Practic nu stăteam la coadă la gondole aproape deloc, pentru că sunt atât de multe variante pe care le poți lua, și atât de multe cabine, numeric vorbind, dintre care noua gondola – Giggijochbahn -este cea mai modernă din lume, cu o capacitate de până la 4.500 de persoane pe oră.

partie-4

Un skipass pe o zi este 52 euro, scumpicel, dar măcar înțelegi pe ce ți se duc banii, atunci când skiezi.

partie-2

Și încă ceva : există sisteme de zapadă artificială pe două treimi din pârtii, astfel că prezența zăpezii  este garantată din octombrie până în mai. Deci mai e timp de mers la ski!

partie-1

Săptămâna viitoare o să vă vorbesc despre ce poți face în Solden dacă nu ești fan ski, și pregătiți-vă și de niște food porn, să vă lase gura apă, cu ce am mâncat. Nu mi-e rușine nici cu mâncarea austriecilor!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s