Uncategorized

Top 10 cărţi citite 2016 (I)

Doar atunci când m-am gândit la cărţile din care să îmi aleg un top al favoritelor pe anul ăsta am realizat că, spre deosebire de 2015, de fapt nu am fost atât de ,,harnică” cu cititul precum credeam…Am o pauză mare de tot toată vara dată de lene lipsa de timp şi scuza motivul întemeiat că am avut o nuntă de pregătit!

Deşi cele mai bune 10 cărţi pe care le-am ales ca favorite pe 2016 sunt selectate într-o ordine aleatorie, primele două chiar sunt cele mai faine două cărţi citite în 2016…Întâmplător, sunt şi primele două cărţi pe care le-am citit anul acesta, cronologic vorbind.

  1. Khaled Hosseini – Splendida cetate a celor o mie de sori

Am citit sute de carti, si totusi e prima carte la care am plans, atat de tare m-a emotionat. Citisem inainte review-uri, in care trei sferturi mentionau ca au plans la un moment dat, dar mi-am zis ca sunt probabil niste sensibili. Toti, da 🙂 .

0cdcc-splendida-cetate-a-celor-o-mie-de-sori_1_fullsizeSplendida cetate a celor o mie de sori  are in prim-plan doua femei, Mariam si Laila. Cele doua au personalitati foarte diferite: Mariam are niste origini foarte modeste, ramane orfana de mama de tanara, in vreme ce tatal sau nu vrea sa o recunoasca drept copil legitim, asa ca atitudinea ei este tot timpul una supusa, timida, fara a avea pretentii la nimic, si cu o oarecare neincredere in sine. Laila, pe de alta parte, provine dintr-o familie bine inchegata de intelectuali, care o incurajeaza sa se dezvolte, sa studieze, si ii lasa o libertate destul de mare fata de familiile traditionale de Afghani, asa ca este un personaj puternic, increzator in fortele proprii, energic si liber.

O serie de evenimente nefericite le aduce pe cele doua femei impreuna, moment in care incepe sa se formeze o prietenie improbabila, dar autentica si emotionanta.
0b3fb-diane-von-furstenberg-book
Cartea lui Diane von Furstenberg, designerul din spatele brandului DVF, si cea care a inventat celebra wrap dress (rochia petrecuta), m-a inspirat mult; am avut de invatat din autobiografia ei mai mult decat m-as fi asteptat.
The woman I wanted to be este impartita in capitole care semnifica aspectele importante ale vietii lui Diane –  Roots, Love, Beauty, si The fashion business– insa ce mi-a placut cel mai mult a fost cat de interesanta a fost cartea cap-coada; mie atat viata ei personala, cat si partea despre modul in care si-a crescut afacerea, mi s-au parut atat de captivante, incat de multe ori mi se parea ca citesc un roman, si nu un volum autobiografic.
Mind over medicineÎn ciuda faptului că sunt cea mai mare sceptică atunci când vine vorba de terapii alternative și, recunosc, mereu i-am crezut niște naivi pe cei care ocolesc medicina tradițională în favoarea a te-miri-ce practici, trei lucruri m-au făcut să citesc această carte – faptul că este scrisă de un medic, că ceea ce propune este complementar, nu substituent medicinii tradiționale, și premisa de la care pornește : faptul că trupul nostru este construit în așa fel încât să se vindece singur atunci când se îmbolnăvește, și că există numeroase studii și dovezi că cei care își hrănesc și au grijă de corpul, mintea și sufletul lor, în timp ce rămân optimiști și cred în abilitatea lor de a se vindeca, au mult mai multe șanse de a se vindeca decât ceilalți.
Este extrem de important pentru corpul nostru să rămânem optimiști și relaxați, deoarece numai în starea asta poate corpul să se lupte cu boala (orice fel de boală, inclusiv cele mărunte).
fata din tren
Este un thriller psihologic, se joacă puţin cu mintea ta, te duce pe toate pistele posibile, te face să te răzgândeşti de atâtea ori încât pierzi numărul, personajele sunt bine conturate şi nimeni nu este ceea ce pare la prima vedere.
 Ceea ce deosebeşte romanul acesta de clasicul roman poliţist este tocmai creionarea în detaliu a personajelor, astfel că ai putea recunoaşte uşor de la un moment dat cine narează chiar şi fără a li se da numele.

Nu aş vrea să dezvălui mai mult din acţiune, pentru că nu ar mai avea acelaşi farmec lectura, tocmai pentru că este o lectură pe care o recomand. Însă finalul este excelent. Mindblower.

5. Fausto Brizzi – 100 zile de fericire

image-2015-04-29-20038918-46-suta-zile-fericire-fausto-brizzi,, Tu ce ai face dacă ai afla că mai 100 de zile de trăit? Nu, serios, nu expedia întrebarea, pune- în locul meu…Îţi mai pun întrebarea o dată: Tu ce ai face dacă ai afla că mai 100 de zile de trăit?”

Întrebarea de mai sus este laitmotivul romanului lui Fausto Brizzi, ,,100 zile de fericire” , care reuşeşte să te pună pe gânduri în legătură cu ce răspuns ai da la o întrebare atât de incomodă, pentru că, nu-i aşa, nimeni nu vrea să se gândească la nimic măcar remotely apropiat de propria sa dispariţie.

Însă meritul cărţii este tocmai acesta: prin prezentarea ultimelor zile din viaţa unui suferind de cancer la ficat, şi modul în care acesta decide să şi le petreacă, automat te pui mereu în pielea lui, şi te întrebi ce merită cu adevărat timpul tău, atunci când timpul devine, la propriu, limitat.

 

Revin cu partea a doua a topului curând !

 

 

Advertisement

One thought on “Top 10 cărţi citite 2016 (I)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s