Cum se explică faptul că oameni care fac toate eforturile pentru a mânca sănătos, care fac mult sport, dorm cât trebuie, locuiesc într-un mediu nepoluat, nu fumează sau beau, se îmbolnăvesc? Cum își explică lumea medicală remisiile spontane, atunci când pacientului nu i se mai dădea nici o șansă?
În Mind over medicine, Lissa Rankin ne propune o interpretare care sunt convinsă că a ridicat multe sprâncene: pentru că totul pornește și se termină în mintea noastră.
În ciuda faptului că sunt cea mai mare sceptică atunci când vine vorba de terapii alternative și, recunosc, mereu i-am crezut niște naivi pe cei care ocolesc medicina tradițională în favoarea a te-miri-ce practici, trei lucruri m-au făcut să citesc această carte – faptul că este scrisă de un medic, că ceea ce propune este complementar, nu substituent medicinii tradiționale, și premisa de la care pornește : faptul că trupul nostru este construit în așa fel încât să se vindece singur atunci când se îmbolnăvește, și că există numeroase studii și dovezi că cei care își hrănesc și au grijă de corpul, mintea și sufletul lor, în timp ce rămân optimiști și cred în abilitatea lor de a se vindeca, au mult mai multe șanse de a se vindeca decât ceilalți. Este extrem de important pentru corpul nostru să rămânem optimiști și relaxați, deoarece numai în starea asta poate corpul să se lupte cu boala (orice fel de boală, inclusiv cele mărunte).
Însă atunci când ai simptome pe care doctorii tăi nu le pot diagnostica, adesea acestea sunt urmarea declanșării stimulilor de stres fără să îi și contra-balansăm cu stimuli de relaxare. Și prin ,,stres” nu se referă numai la conotația termenului în modul tradițional, ci la orice activitate/ situație pe care inconștientul nostru o percepe ca pe o amenințare la adresa noastră.
Chiar dacă ești diagnosticat cu o boală, ai simptome pe care nimeni nu le poate diagnostica, sau ești sănătos, dar interesat în prevenție, este foarte probabil că nu îți optimizezi capacitatea corpului de auto-vindecare și că nu îți îmbunătățești șansele de vindecare. Aproape fiecare boală este cauzată sau exacerbată de declanșarea stimulului de stres, care are loc în corp, dar se declanșează în minte.
Autoarea nu sugerează să renunțăm la doctori atunci când avem o problemă de sănătate, insistâmd asupra faptului că ar trebui să profităm de avantajele medicinii moderne : ,, Nu aș recomanda să sari peste operația necesară atunci când ai apendicită, sau să nu iei acel antibiotic atunci când ai o infecție severă. (…) N-aș vrea să îți riști vreodată viața întârziind tratamentul medicamentos atunci când suferi de vreo boală gravă.”
Acestea fiind spuse, ea propune acest proces ca tratament secundar, pe lângă cel convențional, pentru a-ți grăbi vindecarea, oricare și oricât de gravă ar fi problema de sănătate. Și, după cum ea însăși spune, poți fii cât de optimist și încrezător vrei tu, îți poți rezolva toate neîmplinirile pe plan personal și profesional pentru a ajunge să fii în armonie cu tine însuți, însă atâta timp cât fumezi, bei, ai un stil de viață foarte sedentar, mănânci prost și locuiești într-un mediu toxic, nu poți să te aștepți la minuni.
Partea a doua a cărții este una mai practică, în care Lissa Rankin îți propune o auto-analiză cu ajutorul unui set complex de întrebări, împărțit pe aspecte ale vieții cum ar fi Creativitate, Bani, Muncă, Sexualitate, Intimitate etc, la care tu îți poți răspunde cu sinceritate, pentru a-ți da seama la care aspect mai ai de lucrat, pentru a fi împăcat cu tine și cu viața pe care o duci, ca bază pentru procesul de vindecare.
PS. Am citit cartea în original, în engleză, pentru că am înțeles că traducerea în română nu este cea mai fericită. Varianta în română se numește Vindecarea cu ajutorul minții.
One thought on “Dr. Lissa Rankin – Mind over medicine”