Carti

Ce trebuie sa stii daca vrei sa iti cumperi Kindle sau alt e-book reader

De vreo trei ani am primit cadou de Craciun un Kindle; Vroiam sa incerc un e-reader atat de curiozitate, cat si datorita aspectului atat de practic, ma atragea sa am o biblioteca intreaga sa imi incapa in buzunar.

Desi sunt mai conservatoare de fel si credeam ca va ramane uitat prin vreun sertar dupa cateva luni, mai in gluma, mai in serios, Kindle a devenit unul din prietenii mei cei mai buni 🙂 Pe mine m-a cucerit din prima!

Am auzit o groaza de pareri de la alti cititori cum ca nu se pot obisnui deloc cu e-readerele, ca trebuie sa simta mirosul de hartie, sa simta coperta cartii, ca odata cu ,,noile tehnologii” s-a pierdut placerea contactului fizic cu cartea…OK, si mie imi placea mirosul cartilor si contactul fizic cu volumul in sine, dar la fel de mult imi place designul slim si elegant al Kindle-ului, ecranul care imita hartia si este prietenos cu ochii (spre deosebire de ecranele tabletelor, smartphone-urilor, etc), wallpaperurile atat de nerdy si dragute (a se vedea cel din imagine, toate sunt in acelasi gen), dar stii ce imi place cel mai mult? Ideea ca am salvat cateva sute de pagini de hartie cu fiecare carte citita, hai sa ne mai gandim putin si la mediul inconjurator atunci cand ne repezim sa spunem ,,Si mirosul cartilor cine ni-l da?”. E fix acelasi lucru ca atunci cand taiem de Sarbatori un brad caruia i-au luat ani intregi sa creasca, pentru ca vrem sa simtim miros de brad in casa timp de doua saptamani.

Un alt mare plus, nu doar la Kindle, ci si la alte e-readere, de mentionat doamnelor si domisoarelor: incap si in cea mai mica geanta 🙂 . Nici nu sperai sa iti incapa Anna Karenina in gentuta aia fancy, stiu! De aia e si varianta mea preferata de suport de citit pentru cand calatoresc, din considerente cat se poate de practice. Si inca ceva: la Kindle bateria tine enorm, si nu exagerez. Cateva luni fara sa il incarci, cam o luna sau poate putin mai mult daca citesti zilnic. Ca idee, in 3 ani nu mi s-a intamplat niciodata sa raman fara baterie. Am  inteles in schimb ca alte e-redere au bateria mai slaba, un lucru de tinut cont.

Pe de alta parte, Kindle este putin mai scump fata de ereaderele la vanzare pe piata romaneasca (in jur de 400 de lei varianta basic, pe care o am si eu, si varianta premiun, Paperwhite, care ajunge pana la 700 lei).

Un lucru important care trebuie luat in considerare insa la alegerea unui ebook este limba in care citesti, si asta e criteriul cel mai important pe care as fi vrut sa il stiu si eu inainte de a lua un e-reader: nu vei gasi cartile electronice romanesti in varianta compatibila cu formatul Kindle.

Sa luam ca exemplu site-ul elefant.ro, care are, dupa parerea mea, cea mai variata gama de e-books. Ei bine, din sutele de e-books din oferta lor, de abia veti gasi cateva pentru Kindle (din care jumate sunt in engleza), dintr-un motiv comercial simplu: Kindle este un produs Amazon, asa ca formatul .mobi, pentru Kindle, il vei gasi aproape exclusiv pe Amazon.com . In engleza. Sunt foarte putine carti romanesti traduse in engleza in format digital, si alea putine care sunt, au niste preturi semnificativ mai mari pe Amazon, chiar duble. Si aici ajung la un aspect important de luat in considerare la alegerea oricarui tip de ebook reader: considerentul gresit ca, deoarece nu mai exista suportul fizic al cartii (printul), care, nu-i asa, face cea mai mare parte din pretul unei carti, cartile electronice vor costa mult mai putin. Nu este asa. Realitatea este ca diferenta de pret este destul de mica fata de varianta print, si am vazut si cazuri cand varianta electronica era mai scumpa decat varianta print.

Si inca ceva: in cazul Kindle, cand cumperi de pe Amazon, cartile vor fi putin mai scumpicele decat varianta din librarii. Pe de alta parte, e atat de usor sa cumperi de pe Amazon! Au optiunea ,,Buy with 1 click”, unde pui detaliile cardului doar prima data, si apoi printr-un singur click ai cartea direct in Kindle. Reversul medaliei este ca poti cumpara foarte usor o carte si din greseala in cazul asta; mi s-a intamplat, dar la fel de usor poti intra in contul tau, sa ,,returnezi cartea”, si iti fac plata inapoi destul de curand.

Toate peste toate, pe mine nu ma incomodeaza cititul in engleza, ba chiar prefer la anumite carti varianta in engleza, tocmai pentru a le citi in original. Si imi place cum imi pot cumpara o carte de oriunde ma aflu in 10 secunde, pe numarate. Insa pe autorii romani ii citesc in continuare in varianta print, pentru ca nu ii gasesc pe Amazon.

Iar pentru cei care vor sa citeasca in romana, variantele de e-readere Sony, Trekstor, Evolio, Pocket Book, Nook, sunt in general cele care suporta formatele comune (.epub), cele in afara de .mobi.

Inca ceva important: exista insa peste tot pe internet programe de conversie a oricaror tipuri de format (exemplu: din .epub in .mobi), eu folosesc Calibre, si sunt multumita. Si in general formatul PDF merge pe orice e-reader (chiar si pe Kindle).

Astept si alte pareri legate de experientele cu e-book readerele!

kindle

4 thoughts on “Ce trebuie sa stii daca vrei sa iti cumperi Kindle sau alt e-book reader

  1. Hey! Interesant articol! Şi pe mine mă bate gândul să-mi iau un kindle/e-reader, dar – spre ruşinea mea – nu ştiam care e diferenţa dintre ele. Spui : ”Iar pentru cei care vor sa citeasca in romana, variantele de e-readere Sony, Trekstor, Evolio, Pocket Book, Nook”. Să înţeleg că acestea merg şi în engleză, şi în română, nu?

    Like

    1. Bună! Da, poţi citi şi în română şi în engleză şi pe Kindle şi pe restul e readerelor, problema este să găseşti cărţile dorite în formatul compatibil Kindle sau cu restul e readerelor. Pentru Sony, Trekstor, etc găseşti uşor în engleză pe Amazon, nu acelaşi lucru se poate spune în schimb despre cărţile româneşti pentru Kindle…

      Like

  2. Eu as dori un ebook reader pe care sa introduc carti in limba romana in format pdf, doc, docx din calculatorul meu si apoi sa le citesc. Am nevoie ca reader-ul sa suporte diacriticicle din romana, fara alte aplicatii sau convertiri, ci direct. Care ar fi mai indicat?

    Like

    1. In general formatul PDF merge pe orice e-reader (inclusiv pe Kindle), cu diacritice cu tot, ereaderul nu schimbă layoutul PDFului. Eu ti-as recomanda Kindle, dar daca pe viitor te gândești să mai cumperi cărți în limba română,variantele de e-readere Sony, Trekstor, Evolio, Pocket Book, Nook sunt mai bune, pentru că nu prea se găsesc cărți în română de cumpărat, compatibile Kindle. Nu am incercat niciodata in schimb sa citesc vreun doc/docx pe ereader, si nu stiu daca se poate.

      Like

Leave a comment