Carti

Top 10 carti citite 2015 (I)

Anul asta am avut surpriza placuta de a descoperi si placerea cartilor non-fictiune si a biografiilor, din care nu am ramas doar cu savurarea lecturii si a povestii in sine, ci si cu exemple si invataturi din viata unor persoane reale, care m-au inspirat. Motiv pentru care, din topul personal al cartilor citite in 2015, aproape jumatate sunt non-fictiune, dar am ramas cu o satisfactie dupa ce le-am terminat pe care nu am simtit-o la cele de tip fictiune…
Fara a fi o carte de self help (oricum nu cred in genul genul self-help) sau moralizatoare , in Lean In autoarea explica, din propria experienta, care crede ca sunt lucrurile de care o femeie ar trebui sa tina cont daca vrea sa aiba succes in cariera (insa fara liste ridicole de tipul ,,Trebuie sa faci asta, asta, si asta”) , care sunt lucrurile care o trag in jos, insa fara a avea deloc un ton atot-stiutor.
2. Arianna Huffington – Thrive (Succesul redefinit)

 

Autoarea este fondatoare si CEO al publicatiei Huffington Post, care inainte era omul modern tipic, obsedat de succes cu orice pret, gata sa lucreze 12 ore pe zi si sa se dedice 100% vietii profesionale, pentru ca facea ceea ce ii placea, si pentru ca toti in jurul ei erau la fel de competitivi. Asta pana intr-o zi cand si-a pierdut cunostiinta, din cauza epuizarii, moment in care a inceput sa isi restabileasca prioritaile si modalitatea de a se raporta la munca radical. Rezultatul este aceasta carte-manifest pentru gasirea unui echilibru intre viata profesionala  si cea personala, bine documentata, plina de sfaturi pentru a ajunge la un echilibru interior. Cred ca orice persoana cu minimul de ambitie si perfectionism se poate regasi in Thrive, si ca impreuna cu Lean In ar trebui sa fie o lectura obligatorie pentru oricine isi doreste sa aiba cu adevarat o cariera, indiferent de domeniu.

Este povestea fetei din Pakistan care a fost impuscata in cap de talibani pentru ca a avut curajul sa militeze importriva lor, si pentru dreptul copiilor la educatie.

O admir pe Malala pentru o sumedenie de lucruri : mi se pare incredibil cum, la numai 18 ani, o persoana poate fi atat de inteleapta, inteligenta si carismatica, cum poate avea o voce atat de puternica, cum poate fi atat de curajoasa, si mai ales, cu cata ardoare si sinceritate poate crede in cauza ei. Este un lider inascut, are niste discursuri extraordinare, iar dupa episodul impuscaturii, continua cu aceasi ardoare sa isi sustina cauza. Intr-o societate in care majoritatea dintre noi chiulim de la scoala si am face orice sa scapam de cursuri, aceasta fata a fost dispusa sa isi sacrifice viata – pentru ca era foarte constienta la ce riscuri se supune! – pentru a putea sa invete.

4. Giuliana Rancic – Going off Script : How I Survived a Crazy Childhood, Cancer, and Clooney’s 32 On-Screen Rejections 

Probabil prima intrebare ar fi cine e Giuliana Rancic 🙂 E o figura destul de cunoscuta in State (insa nu si la noi) prezinta E News  si Fashion Police de ani de zile,are mult umor si carisma, lucru care se reflecta si in carte. De la o vârstă fragedă a visat sa devina o prezentatoare TV, insa parcursul ei profesional este departe de a fi drept. Amuzanta și trista in acelasi timp,  Going Off Script este o autobiografie care dovedește că nu întotdeauna trebuie să urmezi regulile pentru a obține ce ti-ai dorit. 

5.  Irvin D. Yalom – Efemeride si alte povesti de psihoterapie

Este cel mai recent volum tradus in limba romana al psihoterapeutului american, si cuprinde zece povestiri care pornesc de la experienta lui reala cu pacientii sai. De data asta, tema prezenta in toate cazurile este anxietatea omului in fata mortii, nu neaparat cea imediata, ci si doar constientizarea ideii in sine a cat de vulnerabili suntem in fata mortii. Unii pacienti ajung la terapeut aparent cu alte probleme, pana sa isi dea seama ca de fapt lucrurile au fost declansate de preocupari fata de sensul vietii, imbatranirea, teama de viitor sau cea cauzata de disparitia celor dragi.

 

  *Am redat titlurile cartilor in limba in care le-am citit. Deocamdata nu exista varianta in romana pentru biografia Giulianei Rancic, iar traducerea in romana a cartei Ariannei Huffington, ,,Succesul redefinit”, mi se pare proasta si face sa suna de parca ar fi o carte tipica de self-help, ceea ce nu-i cazul. In cazul lui Sheryl Sandberg, ,,Lean in” este si titlul in limba romana.

Advertisement

2 thoughts on “Top 10 carti citite 2015 (I)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s