Calatorii · Uncategorized

Polonia – Varsovia & Auschwitz

Oriunde ai citi, si orice ghid ti-ar spune acelasi lucru: nu se compara Varsovia cu Cracovia, in defavoarea primei. Asa ca dupa ce vazusem Cracovia, de care ramasesem intr-adevar foarte impresionata, aveam asteptari foarte scazute pentru Varsovia. Si chiar nu a fost cazul! Ce-i drept, orasul a fost distrus in proportie de 90 % in al Doilea Razboi Mondial, dar asta nu inseamna ca partea moderna a orasului nu ofera privelisti frumoase (foto 1), si oricum partea veche a fost reconstruita partial (foto 2 – 6). In Orasul vechi vei gasi si o statuie a sirenei care este considerata simbolul orasului, si parte a legendei de intemeiere (foto 3).

Foto 1
Foto 2

Foto 3

Foto 4

Foto 5

Foto 6

Varsovia este un important centru cultural si educational, cu 20 de teatre, 27 de muzee, si alte 13 institutii de invatamant superior. Indiferent ca pornesti inspre cartierul vechi, sau in directia opusa, sa vezi Universitatea din Varsovia si Biserica Sfanta Cruce – unde se afla inima lui Chopin, punctul de pornire este piata principala (foto 7) unde se afla Palatul Regal si coloana lui Sigismund.

 Foto 7

Insa, desi Varsovia este un oras foarte frumos, locul care m-a impresionat cel mai mult din toata Polonia a fost Auschwitz. (foto 7 bis)

Foto 7 bis

Fostul lagar de concentrare nazist este impartit de fapt in doua: Auschwitz I (foto 8) si Auschwitz II, sau Birkenau (foto 9).

 Foto 8

 Foto 9
Este incredibil sentimentul care te incearca atunci cand treci chiar tu prin portile cu ironicul ,,Arbeit mach frei” (foto 10), insa asta este nimic comparativ cu ce urmeaza. Pe nicaieri nu am mai vazut atata liniste, si tristete efectiv, printre turisti. Atunci cand vezi 3 tone de par luate de la femei inainte de gazare, tone de incaltaminte (foto 11), hainutele copiilor omoriti, cand vezi camera de gazare (foto 12, 13) sau spanzuratoarea (foto 14), nu poti ramane indiferent.
Foto 10

 Foto 11
Foto 12

Foto 13
Foto 14
Pe mine m-a impresionat poza facuta de un ofiter nazist, care surprinde ura cu care se poate uita la el un copil care nu are mai mult de 11 ani, privire din care a disparut orice urma de inocenta (Foto 15), precum si pozele cu femeile si copii care se duceau linistiti si zambitori spre camera de gazare, crezand ca se duc sa faca un dus.
Foto 15
Pana sa vizitez Auschwitz, am sa fiu sincera si sa spun ca nu ma gandisem niciodata cu adevarat la tragedia traita de poporul evreu in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Insa vizita aici mi-a schimbat cu totul perspectiva! Este o lectie de istorie pe viu, si cel mai impresionant loc in care am fost din tot ce am vizitat pana acum, nu numai din Polonia. De vazut !

Advertisement

One thought on “Polonia – Varsovia & Auschwitz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s